Nieuws


Inschrijven herfst- en winterlessen 

Inschrijven voor alle herfst- en winterlessen is weer mogelijk. Meer informatie over deze lessen kun je vinden op de pagina Veldwerk onder Activiteiten en in onze nieuwsbrief.

Vraag bij NME de Naturij om een digitaal aanmeld formulier. Mail naar: info@nmenaturij.nl of Tel. 0512-541406.

 

 


 

Nieuwsbrieven 

Wij hebben onze nieuwsbrieven weer verzonden. Heb jij de nieuwsbrief niet ontvangen of wil je de nieuwsbrief teruglezen? Klik dan op onderstaande link om de nieuwsbrief te bekijken. 

Nieuwsbrief Drachten sept 2019

Nieuwsbrief NME Heerenveen sept 2019


De Natuur in met Sybe de Snoek

Via NME de Naturij gaan maar liefst 21 groepen 7/8 meehelpen bij natuurbeheer dit najaar Ook naar buiten met de bovenbouw? Doe de Waterbeleefroute op de Naturij! Sybe de Snoek neemt de klas mee het hele terrein over en zet iedereen flink aan het (denk) werk. Lid scholen kunnen voor deze route gratis naar binnen mits vooraf aangemeld bij NME de Naturij. Klik op www.waterbeleefroute.nl voor de virtuele tour met Sybe de Snoek.

 

 

 

 

 


NME de Naturij is weer gestart!

De vakantie is weer voorbij en de NME is weer gestart. Je bent welkom op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag, met uitzondering van donderdag 5 en dinsdag 10 september. Op deze dagen is de NME gesloten.

 

 

 

 

 

 

 


NME de Naturij t/m 21 augustus gesloten!

Zomer! Alles groeit en bloeit. Wie geeft de moestuin water tijdens de vakantie? NME de Naturij is vanaf 22 augustus weer open op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag. Fijne vakantie allemaal!

 

 

 


Netwerkbijeenkomst donderdag 21 maart 16-17 uur op de Naturij

Kom jij ook? Alle NME contactpersonen van het basisonderwijs in Smallingerland en Opsterland zijn van harte uitgenodigd. Heeft jouw school nog geen contactpersoon NME? Kom dan gewoon 21 maart en geef je ter plekke op!

Thema: DOE HET ZELF BUITENLES met kleine diertjes
Verder: Info Veldwerklessen mei & juni.
Vooruitblik project Zaaien Oogsten Smullen
Uitdelen bestelde Oesterzwampakketjes.


Moestuintjes

Lente! Alles gaat groeien. Wil je ook zaaien- oogsten- smullen met je groep? Leerzaam en lekker.

Kweek tuinkers in de vensterbank. Of bestel via NME de Naturij een vierkante moestuinbak compleet met aarde, groente zaden, plantjes en handleiding. De moestuinbakken worden half mei gebracht. Daarna ga je wekelijks moestuinieren met de kinderen en oogsten vóór de zomervakantie.

Meld je aan vóór 5 april !

In de week van 15 mei worden de vierkante meterbakken, aarde, zaai- en plantgoed gebracht door Leerbedrijf Forsa, in samenwerking met Volkstuinvereniging de Wrottersploech. Kosten: €30,- voor wie een bak begint en € 10,- voor de vervolgjaren.


Ik ben een boom

Ik ben een boom is een gastles speciaal voor groep 4 t/m 6. In deze gastles leren kinderen van alles over de levenscyclus van een boom via drama en spel. "Ik ben een boom" is nog beschikbaar op 29 jan, op 7, 8 en 27 feb en op 5, 12, 19 en 26 maart.


Frederick de Muis

Gastles Frederick de Muis nog beschikbaar op de volgende data: 5, 12 en 26 februari.

In deze gastles, speciaal voor kleuters, staat het prentenboek Frederick de Muis centraal. Alle muizen zijn hard aan het werk om een wintervoorraad op te bouwen.  Frederick verzamelt echter in plaats van voedsel voor de winter; lichtstralen, kleuren en mooie woorden. De andere muizen vinden het maar raar. Tot in de winter tenslotte het eten op is, ze het koud krijgen en zich gaan vervelen. Dan laat Frederic zijn verzameling zien. Tijdens de gastles wordt het verhaal van Frederick de Muis verteld en worden er praktische opdrachtjes gedaan. Kijk voor meer informatie op: www.nmenaturij.nl/leskisten en scroll naar het kopje Frederick de Muis. 

 


Meld jouw klas aan voor de herfstlessen

Speciaal voor de groepen 5 en 6 organiseren wij herfstlessen met begeleiding in het bos. Aan de hand van korte opdrachten leert de klas over de herfst. Op 5, 12 en 19 november kunnen deze lessen nog worden ingepland. Meld jouw klas snel aan door een e-mail te sturen naar nmedrachten@gmail.com

 


19 oktober Opening Waterbeleefroute Naturij

Zoek Sybe de Snoek en ontdek allerlei water-weetjes! Je start bij het watertappunt. Ga naar: www.waterbeleefroute.nl en klik op het nummer waarbij je op dat moment staat. Via de quizvragen wordt je een echte water-expert. Inclusief handige water tips voor huis en tuin. Hou Facebook NME Naturij in de gaten voor meer gegevens over de opening.


10 oktober Dag van de duurzaamheid

Hierbij het verhaal voor 2018: "Skoalkamp foar Sufferts". Dit sluit aan bij het thema "vriendschap" van de Kinderboekenweek. Via de samenwerkende bijen vragen we aandacht voor behoud van bijen en biodiversiteit. De documenten kun je downloaden en printen en/of op het digibord vertonen. 

Het verhaal is zowel in het Fries als in het Nederlands te downloaden. In de lesbrief zijn vragen en stellingen voor het nagesprek opgenomen. Daarnaast bevat de brief instructie aan de leerkracht/voorlezer en het sprookje "De Bijenkoningin". Dit is in het Nederlands.

1. Skoalkamp foar Sufferts

2. Schoolkamp voor sukkels

3. Lesbrief Vriendschap & bijen

 


Kansen voor paddenstoelen en vrijwilligers op NME Naturij

Elk seizoen geeft kansen om kinderen met natuur in aanraking te brengen. NME de Naturij (centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie voor Drachten e.o.) begeleidt jaarlijks buitenlessen in de natuur en leent leskisten uit over natuur, techniek en duurzaamheid voor scholen van Smallingerland en omgeving. We doen dit met een team van enthousiaste vrijwilligers en zoeken hiervoor versterking.

Ken je iemand die makkelijk met groepen kinderen omgaat en interesse heeft voor natuur? Dan graag contact opnemen via info@nmenaturij.nl of bel 06 81961704. Als vrijwilliger wordt je goed ingewerkt. De leerkracht is er ook altijd, want die kent de groep. De buitenlessen zijn al kant en klaar. Het gaat vooral om het ter plekke klaarzetten van de materialen en het begeleiden van de les.

Weet je wel iets van natuur & milieu, ben je handig met de computer en een beetje praktisch ingesteld? Dan zou je NME de Naturij enorm kunnen helpen met het vernieuwen en onderhouden van onze leskisten met kant en klare lesprogramma’s.


Underweizz* lf 2018

Speciaal voor 2018 is het project Underweizz ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs.  Underweizz gaat over zwerfafval en biodiversiteit in de Friese bermen.

Op school zien we een korte act waarin de heer A.S. Falteren inventariseert hoeveel kinderen in de klas het komende schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaan. Falteren is een cijferman en noteert hoeveel pakjes drinken, broodzakjes, snoepjes er meegenomen worden per kind x het aantal schooldagen x het aantal weken en maakt een schatting van wat er in de berm door pubers weggegooid gaat worden. Conclusie: troep in de bermen, vastlopende maaimachines, veel werk en torenhoge kosten voor de gemeenten. Bovendien neemt het aantal e-bikes toe en is er meer ruimte nodig op het fietspad. De oplossing is simpel: de bermen asfalteren, dan kan de bezemwagen er snel en praktisch overheen."Zoveel zullen we niet missen, het groen wordt grijs en dat is ook een mooie kleur toch?".  Dan komt er protest, van actiegroep Red de Bij en deze vraagt de kinderen te helpen. Het mondt uit in een weddenschap tussen leerlingen en Falteren. De kinderen gaan de uitdaging aan om 20 soorten in de berm te zoeken en als dat lukt, gaat het asfalteren niet door. De ambtenaar lacht in zijn vuistje, want die ene paardebloem die daar staat..... hij denkt dat het een gewonnen race is..... zal hij gelijk krijgen?

Bij dit project horen 3 lesmomenten, het maken van een herbarium een bezoek aan de imker kan worden gekoppeld.

Opgave veldwerk 

Opgeven voor veldwerk lessen met begeleiding door NME, de veldwerkperiode is van half mei t/m half juni 2018.